KATA – 2021

KATA 20172017-ben megduplázódott a KATA bevételi határa

Érdemes minden kisvállalkozónak átgondolni a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszen a kétszeresére – 6 millió forintról 12 millióra – nőtt a kata bevételi határa.

A kata az adózási történelem lehető legegyszerűbb, és a választóinak a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma.  A bevételi határ megemelésének köszönhetően a 160 ezres „taglétszám” számításaink szerint 50-60 ezerrel bővülhet.

A kisadózók által fizetendő adó jellemzően havi 50 ezer forint kiadást jelent azzal, hogy az kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is.

A kisadózói lét azon túl, hogy a vállalkozás adminisztrációs feladatait drasztikusan csökkenti; rendkívül rugalmas is. Nem probléma, ha a kisadózó bevétele több lesz, mint 12 millió forint. Ettől még maradhat kisadózó, de a 12 millió feletti részre 40 százalékos adót kell fizetnie.

A kisadózóknak a megduplázott belépési határon túl megemelkedik a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alapja is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igen csekély fizetendő közteher összegéből, a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg képezi a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot. A jelenlegi 81 300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93 500 forintra emelkedik az ellátási alap. Ezt az összeget kell figyelembe venni pl. a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál.

További kedvező változás, hogy lerövidül az az időszak, amelynek el kell telnie az adóalanyiság megszűnését követően ahhoz, hogy újból lehetőség legyen a kata-alanyiság választására. Az új szabály szerint – az eddigi 24 hónapos időszak helyett – a vállalkozó a kata szerinti adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja ismételten ezt a kedvező adózási módot.